Apotheek Westerbork

Groeneweg 3 9431BJ Westerbork Tel:0593 37 15 90 Fax:info@apotheekwesterbork.nl

Medische Encyclopedie

Inhoud

flunarizine

Flunarizine is een medicijn tegen migraine.

Artsen schrijven flunarizine voor om migraine te voorkomen. Ook kan het gebruikt worden bij duizeligheid, maar de werking is daarbij niet aangetoond.

Wat doet flunarizine en waarbij gebruik ik het?

Migraine

Verschijnselen
Bij migraine heeft u aanvallen van bonzende hoofdpijn, meestal aan één kant van het hoofd. Ook bent u  vaak misselijk en overgevoelig voor licht en geluid. Een migraineaanval duurt meestal tussen de 4 en 16 uur.

Behandeling
Een migraineaanval gaat vaak over met gewone pijnstillers zoals paracetamol, gecombineerd met een medicijn tegen de misselijkheid. Als dit niet voldoende helpt kan uw arts u een triptan-antimigrainemiddel voorschrijven, zoals sumatriptan.

Als u vaker dan 2 aanvallen per maand heeft, kan uw arts u een medicijn voorschrijven om aanvallen te voorkomen. Deze moet u dan elke dag gebruiken. Medicijnen uit de groep bètablokkers, zoals metoprolol of propranolol, zijn hierbij eerste-keuzemiddelen. Mochten deze niet voldoende werken, dan kan het mediicjn pizotifeen worden geprobeerd. Uw arts schrijft flunarizine pas voor als deze medicijnen niet voldoende werken of niet kunnen worden gebruikt.

Werking
Flunarizine remt de werking van bepaalde zenuwen en spieren van de ingewanden en bloedvaten. Het is niet bekend hoe het bij migraine werkt. In onderzoeken blijkt het effect voor de meeste mensen niet groot. Bij kinderen met migraine blijkt het soms wel goed te werken. Uw arts kan flunarizine voor een paar weken voorschrijven. U kunt dan proberen of het helpt.

Lees meer over migraine . “

Duizeligheid

Duizeligheid

Verschijnselen en oorzaak
Er zijn verschillende vormen van duizeligheid. Flunarizine wordt gebruikt bij draaiduizeligheid. Hierbij voelt u zich draaierig, veroorzaken bewegingen een vreemd gevoel in uw hoofd, en bent u soms ook misselijk of moet u geeuwen. Veel mensen worden er onzeker of angstig van en durven niet te bewegen.


Draaiduizeligheid ontstaat doordat het evenwichtsorgaan is verstoord.

Andere vormen van duizeligheid zijn het gevoel flauw te vallen, of zich zweverig en licht in het hoofd voelen. Daarbij wordt flunarizine niet gebruikt.


Behandeling
Het is belangrijk om uit te zoeken welke vorm van duizeligheid u heeft. Het is handig om een dagboek bij te houden waarin u noteert wanneer u last heeft, wat u op dat moment deed, en wat u deed om de duizeligheid te verminderen. U kunt dan met uw arts overleggen wat voor u de beste behandeling is.

Als u last heeft van draaiduizeligheid door een verstoring van het evenwichtsorgaan kan uw arts u een medicijn voorschrijven, zoals flunarizine.

Werking
Flunarizine remt de werking van bepaalde zenuwen en onwillekeurige gladde spieren. Het is niet bekend hoe het bij duizeligheid werkt. In onderzoeken blijkt het effect voor de meeste mensen gering. Als niets anders helpt kan uw arts u flunarizine voor een paar weken voorschrijven. U kunt dan proberen of het helpt.

Lees meer over duizeligheid . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Gewichtstoename en meer eetlust.

     Vraag uw huisarts om een verwijzing naar een diëtist als u te veel aankomt.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Sufheid, slaperigheid, vermoeidheid, duizeligheid door verlaagde bloeddruk en een verminderd reactievermogen.

    Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Onderneem geen risicovolle activiteiten, zeker niet de eerste twee weken van de behandeling, als u nog aan dit medicijn moet wennen.

  • Maag- en darmklachten, zoals misselijkheid en verstopping.

  • Depressieve gevoelens en slapeloosheid. Mensen met depressie (ernstige neerslachtigheid) mogen dit medicijn daarom niet gebruiken. Hun klachten kunnen verergeren.

    Raadpleeg uw arts, als u hier last van krijgt.

  • Bij vrouwen: onregelmatige menstruatie en pijn in de borsten.

    Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.

  • Ontsteking van het neusslijmvlies. U merkt dit aan niezen, verkoudheid of loopneus.

    Raadpleeg uw arts, als u hier veel last van heeft.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Droge mond, doordat u minder speeksel aanmaakt.

    Als u in het begin van de behandeling veel last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Gebruikt u dit middel meerdere weken? Poets en flos dan extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren.

  • Bewegingsstoornissen, zoals rusteloosheid (akathisie), plotselinge spiertrekkingen in hoofd, mond of gezicht (dystonie) en spierstijfheid (parkinsonisme).
    Akathisie kan zich ook uiten in niet stil kunnen zitten, wiebelen met voet of hand, onrustgevoelens. En parkinsonisme in trillen, moeite met bewegen, lopen of spreken.

    Door deze bijwerkingen kunt u ook spier- of gewrichtspijn krijgen.
    Overleg met uw arts als u bewegingsstoornissen merkt. Raadpleeg uw arts als u de ziekte van Parkinson of een andere bewegingsstoornis heeft.

  • Bij mannen en vrouwen: minder zin om te vrijen.

  • Psychische klachten, zoals verwardheid, angst, verlies van initiatief en activiteit (apathie).

  • Vasthouden van vocht. U merkt dit aan dikke enkels of benen of aan benauwdheid.

    Raadpleeg uw arts als u dit merkt.

  • Oorsuizen, hartkloppingen, overmatig zweten.

    Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk.

    Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor flunarizine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik flunarizine gebruiken met andere medicijnen?

Pas op bij gebruik van andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze middelen is meestal op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld de rijvaardigheid versterken elkaar. Rijd absoluut geen auto als u twee of meer van dergelijke middelen gebruikt.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn deel te nemen aan het verkeer als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals slaperigheid. U mag de eerste paar dagen dat u dit medicijn gebruikt niet autorijden.

Na een paar dagen zijn de meeste mensen voldoende gewend geraakt aan de effecten. U mag dan weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.

Let op: ook duizeligheid kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema ‘Medicijnen in het verkeer’ lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol versterkt het versuffende effect van dit medicijn. Ook als u hier niets meer van merkt omdat u gewend bent geraakt aan dit middel, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen. Let er wel op dat dit flunarizine de eetlust bevordert en daardoor dik kan maken.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico’s van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het bijwerkingen geven bij het kind. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
Neem de capsule`s avonds in. U heeft dan minder last van de sufheid.

In het begin gebruikt u flunarizine elke dag. Na een aantal weken kan uw arts de dosis aanpassen. Bijvoorbeeld 5 dagen wel gebruiken en 2 dagen niet, of om de dag gebruiken.

Hoelang?
Het duurt enkele weken voordat u het effect kunt beoordelen. Als u na 2 maanden nog geen effect ziet, kunt u stoppen. Verder gebruik heeft dan geen zin.

Als flunarizine wel bij u werkt, mag u het niet langer dan 6 maanden achtereen gebruiken.

 

Terug naar overzicht